Platforma de informare, educare, colaborare si formare de retele ce dezvolta si finanteaza proiecte antreprenoriale din Transilvania.

Blog

Internet reloaded

În fiecare an, în data de 29 octombrie sărbătorim rețeaua globală Internet. Datorită inspirației lui Sir Tim Berners Lee care a inovat ceea ce noi numim acum World Wide Web și a viziunii antreprenorilor care au dezvoltat servicii și produse pe care le utilizăm la scară globală, viața noastră s-a schimbat radical în primul val al marii rețele. Cred eu că în multe privințe în bine. Următorul val pare a fi „Internet of things” conectând o mare varietate de obiecte, iar imersiunea noastră în marea rețea va fi mult mai complexă simțurile noastre principale fiind completate de senzori și realități virtuale care completează lumea reală. Ultima necunoscută se pare că a rămas creierul uman, iar cercetările actuale încearcă să înțeleagă mai bine funcționarea lui, dar mai ales conectarea gândurilor noastre prin și cu diverse echipamente conectate evident la marea rețea. Vom reuși oare să să ne păstrăm echilibrul în al doilea val al evoluției marii rețele? Cum se va schimba viața noastră?

În cartea sa „Crescuți digital”, Don Tapscott a analizat în urma unui studiu finanțat de marile companii ale lumii, generația născută și crescută în era digitală, mai precis celebra generație Y. În această carte este vorba și despre modul în care această generație va schimba lumea în care trăim nu doar datorită propriilor obiceiuri ci datorită ideilor pe care le pot genera. Mi-am amintit de această carte atunci când am văzut noua serie de documentare „Futurescape” de pe Discovery Science. Documentarul prezintă principalele tendințe ale societății viitorului dominată de tehnologie. Nu întâmplător primul episod din serie este despre ultima cea mai mare provocare pe care o mai avem în cunoașterea profundă și controlul corpului uman: mintea. Imersiunea minții în marea rețea Internet va avea loc prin intermediul unor echipamente speciale ușor de purtat oricând și oriunde. Cu această extindere a capacităților noastre native, vom fi capabili să extindem lumea reală cu o nouă dimensiune, mai precis cea virtuală prin intermediul căreia vom avea acces la o multitudine de informații în timp real, direct pe retina ochiului nostru. Majoritatea cărților și a documentarelor referitoare la omul viitorului fac referire la o realitate pe care nu cred ca o vom mai putea evita. Mai precis extinderea simțurilor umane cu alte simțuri pe care le vor percepe senzorii și tehnologiile moderne. Aceste noi „extensii” ale corpului uman vor aduce nenumărate beneficii, însă și dezavantaje. Probabil că cel mai mare dezavantaj ar fi cel al protecției informațiilor și al vieții private. Noile tehnologii, senzorii și toate serviciile care ne vor citi gândurile, datele biometrice și locația necesare pentru a ne furniza informațiile utile în timp real, vor reprezenta potențiale porți de intrare în lumea noastră interioară. Astfel, am putea deveni extrem de vulnerabili…

Sticky
Feb 24, 2017
In Blog
Tags in

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

 • Despre noi

  Startup Transilvania este o platforma de informare, educare, colaborare si formare de retele care vizează dezvoltarea si finantare noii generații de proiecte antreprenoriale din regiunea Transilvania.

 • Address

  ClujHUB

  Strada Pitesti, Nr 19, Cluj Napoca

  TETAPOLIS Science & Technology Park

  Taietura Turcului, Nr 47, Cluj Napoca

  Email

    info [at] startuptransilvania.ro

 • Follow

  Fii la curent cu ultimele informatii si contacteaza-ne aici.